Ugráló láz. Láz (élettan)


ugráló láz hogyan kell köményt venni magas vérnyomás esetén

Szabó Zsuzsanna Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy amikor lázas, annak van egyfajta ingadozása, csakúgy, mint a normál testhőmérsékletünknek is.

Azonban láz esetén az úgynevezett lázmenet kórjelző is, vagyis következtetni lehet belőle a lázat kiváltó okra, esetleg magára a kórokozóra is. A lázmenetből, vagyis a láz ingadozásából táblázatban vezetve kirajzolódik az úgynevezett lázgörbe.

ugráló láz szív egészsége 2 rátét

Alapvetően négy fő lázgörbe típust tudunk ez alapján megkülönböztetni, amelyek jelzik a ugráló láz kiváltó betegséget, ezért érdemes vezetni betegség esetén, milyen magas a lázunk. Melyek is ezek a lázgörbe fajták?

ugráló láz veleszületett rendellenesség egészség szív

Hirdetés Remittáló láz A legtöbb láz úgynevezett remittáló láz febris continua remittens — vagyis javuló tendenciát mutató láz. Ilyenkor a testhőmérséklet napi ingadozása nagyobb, mint 1°C, de nem éri el a normál testhő szintjét, és a láz fokozatosan múlik ugráló láz.

A láz akkor lép fel, amikor különböző fertőző vagy nem fertőző folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezőrendszerével. A gyermekkori lázat a legtöbb esetben olyan mikroba okozza, amely azonosítható.

Folyamatos láz A folyamatos, vagy hosszantartó láz febris continua continens során a testhőmérséklet tartósan emelkedik, de a testhő ingadozása nem haladja meg az 1°C-ot. Leggyakrabban kezeletlen hastífusz esetén fordul elő.

Váltakozó láz Az intermittáló láz febris continua intermittens — vagyis váltakozó lázmenet esetén a testhőmérséklet reggel normális, a délután folyamán növekszik. A testhő ingadozása általában egy napon belül nagyobb mint 1°C. Ez a lázgörbe leggyakrabban az alábbi betegségek esetén fordul elő: a testben kialakult letokolt gennygyülemek tályogokvérképzőszervi daganatok limfómákbakteriális szívbelhártyagyulladás bakteriális endocarditisés miliáris TBC esetén.

ugráló láz vashiány alacsony vérnyomás

Ez a tuberkulózis fajta a különösen gyenge immunrendszer, illetve nagyon fertőzőképes kórokozó esetén alakul ki, a miliáris szó a tüdőben apró, kölesszerűen szétszórt gócok ugráló láz utal. Intermittáló lázmenetet mutat az úgynevezett szeptikus láz is.

A láz lefolyása, láztípusok

De a vérmérgezés szepszis esetén a testhő széles határértékek között, hirtelen nő vagy csökken, ingadozása egy napon belül is jóval nagyobb mint 1°C. Periódikus láz Periódikus láznak nevezzük azt echinacea hipertónia esetén lázmenetet, amikor a lázgörbe alapján napokig vagy akár hetekig tartó lázas és láztalan időszakok váltakoznak.

ugráló láz lonc magas vérnyomás esetén

Ugráló láz ez a típusú lázmenet váltja ki a legtöbb aggodalmat az elszenvedőiben, hiszen vissza-visszatérnek a ugráló láz állapotok. Ha ilyet tapasztalnak, feltétlenül mielőbb forduljanak háziorvosukhoz, kezelőorvosukhoz, mivel hátterében a leggyakoribb okok közt a különböző fertőzések mellett olyan komoly megbetegedések vannak, mint a daganatos megbetegedések, és olyan krónikus gyulladásos betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a Crohn-betegség.

Daganatos megbetegedés esetén a lázhoz nagyon gyakran társul még az éjszakai izzadás is bővebben: A leggyakoribb daganatok első tünetei. Ezek a cikkek is érdekelhetik a lázról.

ugráló láz preeclampsia jelentése