Jó vérnyomásmérés, A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata


Számos vérnyomás-probléma esetén fontos, hogy otthon is rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat. Ehhez azonban ismernünk kell a készülékeket, a mérés lépéseit és az értékhatárokat.

Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

Segítünk az eligazodásban. Tudnivalók vérnyomásmérés előtt Ha jól van beállítva a vérnyomásunkakkor heti mérés elegendő, de ha jó vérnyomásmérés jelentkezik vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt állunk, és van mód a mérésre, akkor naponta akár mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak. A mérés előtt pár percet töltsünk nyugalomban, sőt az előző félórában már ne dohányozzunk magas vérnyomás esetén a dohányzás elhagyása feltétlenül indokoltne kávézzunk vagy végezzünk megerőltető mozgást!

És mit nevezünk magas vérnyomásnak?

Mérés közben támasszuk meg a hátat és az alkart! Tudni kell, hogy ha nem támasztjuk meg a hátát, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb.

Viszont ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg. Az első mérés jó vérnyomásmérés várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást.

jó vérnyomásmérés szervkárosodás magas vérnyomásban

Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezzük fel.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékek

Vérnyomásmérés előtt a mandzsettát pontosan kell megválasztani Az első legfontosabb lépés a megfelelő méretű mandzsetta kiválasztása. Sokan alábecsülik a karuk körfogatát és kicsi mandzsettát választanak. Vastagabb kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához, így ha kicsi a mandzsetta, ez megtévesztően magas eredményeket hozhat, a szisztolés vérnyomás emiatt akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet.

jó vérnyomásmérés magas vérnyomásról szóló cikk a katonai kártyáról

A legtöbb készülék mandzsettáján feltüntetik, milyen méretű kar jó vérnyomásmérés ajánlott, ezért vásárlás előtt érdemes lemérni a karunkat a könyök fölött, és az eladótól is segítséget kérni jó vérnyomásmérés választáshoz. A mandzsettát a szív magasságába kell felhelyezni, ez nagyjából a könyökhajlat fölött van cm-el. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek ráadásul nagy szórást mutatnak a mért értékekben, nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra.

Mikor van szükség 24 órás vérnyomásmérésre?

Milyen vérnyomásmérőt használjunk? Számos orvosi rendelőben találkozhatunk higanyos készülékekkel, amelynek működtetéséhez szükséges a gyakorlat és a képzettség, mert "hallgatózni" is tudnia kell a használójának — önmérésre csak nehézkesen használható.

Otthoni használatra a félautomata, illetve automata felkaros vérnyomásmérők a legjobbak, mivel ezek használatával érhetjük el a legpontosabb vérnyomásmérést. A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik jó vérnyomásmérés automata vérnyomásmérőtől, hogy mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a jó vérnyomásmérés, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával jó vérnyomásmérés a mérés.

Az automata vérnyomásmérők alapvetően áramlást mérnek, és abból számolnak vérnyomás értékeket, amelyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

Ezt mindenképpen figyelembe kell venni például ritmuszavarok esetén. Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait!

jó vérnyomásmérés mellkasi fájdalom magas vérnyomással

Kattintson IDE! Mikor forduljunk orvoshoz? Normális vérnyomásnak tekintjük, ha az első szisztolés érték Hgmm közt van, míg a második diasztolés érték Hgmm — ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Vérnyomásmérés